Thursday, May 21, 2009

Cake Batik




Cake Batik ini sesuwai utk orang yang baru belajar nak buat, contohnya mcm aku lah. Actually buatnya senang ajerk.. Aku amik pun dr blog Sis Hana.. Blog yang amat menepati citarasa dan segala tunjuk ajar ttg sukatan, semuanya tepat dan menjadik.. tak kecewa lah.. Hehe, thanks eh Sis Hana.. Saya C & P resipi tuh ek kat bawah neh.. :) sedap sangat!

Sorry, sebab aku bukanlah pencinta seni.. jadik bila amik gambar cincai boncai jerk.. itupun, paksa laki aku amik kan sebab dia dah ulang makan cake neh 2 3 kali.. hurm.. asal ada rupa bentuk, kira okay lah tuh.. Janji rasa POWER babe! Hehe...

Bahan-bahan
  • 500 gm biskut marie
  • 1 buku buttercup (250 gm)
  • 4 biji telur
  • ¾ cawan gula
  • ¾ cawan air
  • ¾ cawan milo
  • ½ cawan serbuk koko
  • 4 camca besar susu pekat manis
Cara-cara
  1. Pecah2kan biskut marie dan ketepikan.
  2. Pecahkan telur ke dalam periuk yang agak besar dan pukul sedikit.
  3. Masukkan gula, air, milo, koko dan susu pekat manis. Kacau supaya sebati.
  4. Masukkan buttercup dan kacau di atas api yang sederhana sehingga adunan menjadi bergentel2 – macam pecah minyak.
  5. Kacau hingga pekat sedikit dan masukkan biskut marie yang telah dipecah2kan tadi.
  6. Kacau sehingga kesemua adunan koko meliputi biskut marie dan biskut menjadi lembut sedikit.
  7. Kautkan ke dalam loyang atau mana2 acuan dan mampatkan dengan menekan2 adunan dari bahagian atas.
  8. Sejukkan sebentar dan masukkan ke dalam peti sejuk.
  9. *** Alaskan dasar loyang dengan cling plastic supaya senang dikeluarkan dari loyang untuk dipotong.

No comments: