Saturday, June 20, 2009

Weekends : Saturday Lunch


Masak apa tuh untuk husband??..


Wah menggelegak sekali..


Oo0o0o0o0.. Asam Pedas...


Aku gi Pasar Taman Molek tadi beli 3 ekor ikan kembung saiz sederhana dengan harga RM 2.80 (mahal ker tak?, sbb aku tak biasa beli brg basah)


Jeng Jeng.. Jam 1.30 petang.. makanan pun dah siap terhidang di atas meja sambil menunggu kepulangan suami dr tempat kerja.. Ceh, Sabtu neh turn dia kerja pulak..


Ini lah hidangan nya.. Nasi putih selambak aku letak dalam pinggan memasing.. sebab malas nak bangun duduk utk nasi tambah.. mana tak gemok.. dah ler banyak, pemalas pulak tuh =P


Yer Puan Puan dan Adik Adik yer.. Saya masukkan hirisan bunga kantan dalam asam pedas saya.. Jadik yg nampak mcm kertas tuh.. itu sebenarnya, bunga kantan..


Menyelerakan? Uisshhh.. sedap,nyah!! Haha..

Petua Di Dapur :

Mak aku pesan bila masak gulai - means yg berkuah lah kan.. paras kuah tuh janganlah melebihi ikan/ayam yg kita masak.. jangan kasi dia lemas di lautan gulai kita tuh.. kita agak agak.. paras kuah tuh mesti kita nampak ikan/ayam kita.. sedang sedang elok.. ibarat dia terkapai kapai di lautan asmara gulai .. Haha, baru lah masakan nya kena + sedap.. Kalau dah lemas, itu nama nya masak singgang yer, puan puan dan adik adik yang baru kahwin tp tak reti nk masak (aku ler tuh.. =P Hahaha)

Sekian sahaja rancangan memasak bersama Chef Azie di Dapur Molek...

Clap clap clap clap.. Phewwww~~~


3 comments:

zarin said...

sedapnya...
I pun sama macam u. Tatau harga ikan tu mahal ke tak coz jarang sesangat beli brg basah. Slalunya hubby yg belikan. I tau masak n makan je..he he

susudalambotol said...

sumpah awak rajin masak. bila lah niiii?? :(

+a.z.i.e+ said...

Sis Zarin
Hehe.. I pun kadang kadang main beli jerk.. tak tengok list harga... balik citer ngn mak, kena marah.. sebab beli yang mahal. =P

Hidd,
Alahai takdelah rajin sangat.. ini pun masak time weekends jerk.. kalau weekdays, harus dapur ku berasap di kedai tomyam sahaja =P hehe.. kita masih tak pass masak lagi lah..